preskoči na sadržaj

Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb

OTVORENI DANI U OŠ EUGENA KUMIČIĆA, SLATINA

U OŠ Eugena Kumičića u Slatini 16. rujna 2014. održan je Otvoreni dan  projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF) sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, ukupna vrijednost projekta 204.224,23 eura.


 

Projekt ICT4SCF predstavljen poslodavcima u Zagrebu

Jedna od vrlo važnih aktivnosti u projektu Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda  u vrijednosti od 204.224,23 eura jest predstavljanje projektnih rezultata lokalnim poslodavcima, a u svrhu diseminacije projektnih rezultata. Naime, poslodavci su imali važnu ulogu u projektu jer su sudjelovali kao kokreatori sadržaja koji će se razvijati u sklopu izvananastavne aktivnosti Od bita do robota. Hrvatskom obrazovanju najčešće se zamjera zastarjelost sadržaja koji se poučavaju te neusklađenost sa stvarnim potrebama tržišta rada, što bi značilo da te sadržaje trebamo mijenjati i obrazovanje preusmjeriti na ono potrebno tržištu rada i zanimljivo za učenike. U tu svrhu na početku projektnoga ciklusa anketirani su poslodavci, nastavnici informatike i učenici škola u svrhu dobivanja konkretnih sadržaja koji će se poučavati na izvannastavnoj aktivnosti s područja digitalne pismenosti. Rezultati anketa pokazali su da su potrebni sadržaji vezani za multimediju, programiranje, grafičko oblikovanje, automatizaciju i robotiku te postavljanje i kreiranje webstranica, stoga su se naši učenici bavili LOGOM, Inkscapeom, Wordpressom te Robotikom. Sadržaj izvananastavne aktivnosti predstavljen je u priručniku za nastavnike pod naslovom Od bita do robota te je postavljen na web portal projekta www.e-skola.com.hr za besplatno preuzimanje.

Poslodavcima se 15. rujna 2014. u Grafičkoj školi u Zagrebu obratio ravnatelj Dubravko Deželić,

kao i voditeljica radne skupine iz iste škole profesorica Nikolina Jurić koja je poslodavce detaljno upoznala sa sadržajima portala te načinima kako se on može koristiti. Voditeljica projekta profesorica

  Melita Schmitz  iz OŠ E. Kumičića iz Slatine upoznala je poslodavce s cjelokupnim projektom te se zahvalila poslodavcima na direktnom radu poslodavaca i kreiranju sadržaja izvannastavne aktivnosti.

Ovakvi susreti vrlo su važni za sve dionike projekata kao i za sve one koji direktno ili indirektno sudjeluju u realizaciji svih aktivnosti projekta i uspješnoj realizaciji rezultata projekta jer oni doslovno pomažu boljem međusobnom upoznavanju i povezivanju  partnera razmjenjivanju  informacija o mogućnostima  i uslugama koje određeni poslodavci nude i to na obostrano zadovoljstvo, a u nadi buduće suradnje na sličnim projektima.

Melita Schmitz, voditeljica projekta

OŠ E. Kumičića, Slatina


 

Grafička škola u Zagrebu održala Otvoreni dan projekta ICT4SCF

U Grafičkoj školi u Zagrebu 17. rujna 2014. održan je Otvoreni dan  projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF) sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, ukupna vrijednost projekta 204.224,23 eura.

Cilj Otvorenog dana bio je prezentirati učenicima škole sve ostvarene  rezultate projekta ICT4SCF, a u čijoj su  realizaciji rezultata veliku i važnu ulogu imali učenici Grafičke škole u Zagrebu budući da su sa svojom profesoricom članicom radne skupine projekta Nikolinom Jurić izrađivali web stranicu koja je razvijena u projektu www.e-skola.com.hr, a i dizajnirali su priručnik za nastavnike informatike za izvannastavnu aktivnost od 5. do  6. razreda pod naslovom Od bita do robota. Učenici ove škole dizajnirali su letke o projektu koji su podijeljeni na Završnoj konferenciji projekta.

Na ovoj aktivnost sudjelovali su predstavnici svih projektnih partnera kako bi se učenicima što bolje predstavili sadržaji izvannastavne aktivnosti te ih zainteresirali za daljnje uključenje u projekte ovoga tipa.

Melita Schmitz

voditeljica projekta

OŠ E. Kumičića, Slatina


 

Projekt ICT4SCF predstavljen na Državnom stručnom skupu za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja i  nastavnika informatike  i računalstva

                    Projekt ICT4SCF približava se samome kraju pa su svi rezultati projekta predstavljeni na Državnom stručnom skupu za voditelje županijskih stručnih vijeća učitelja i nastavnika informatike i računalstva u Republici Hrvatskoj . Stručni skup je održan 4. rujna 2014. godine  u OŠ Augusta Harambašića u Zagrebu u  organizaciji  Agencije za odgoj i obrazovanje i više savjetnice Viktorije Hržica.

                    Naime, projekt pod nazivom Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF) sufinanciran je sredstvima Europske unije u vrijednosti od 204.224,23 eura iz Europskog socijalnog fonda pri Daljnjem razvoju i provedbi hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a glavni cilj je bio razvoj četiri informatička kurikula za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole.

                    Svi rezultati projekta mogu se vidjeti na e-portalu za učenje koji je postavljen u sklopu projekta na web stranici www.e-skola.com.hr

                    Ovaj portal namijenjen je svim učiteljima u osnovnim školama jer se na njemu nalaze sadržaji koji su razvijeni u sklopu četiriju krikula (LOPG- programski jezik, Inkscape, Robotika i Wordpress), ali i sadržaji za ostale nastavne predmete, a u svrhu digitalizacije nastavnih sadržaja koji se ovim putem mogu neograničeno koristiti, ali i kreirati budući da su svi zainteresirani nastavnici u Hrvatskoj pozvani da sudjeluju u kreiranju e-sadržaja za učenje i njihovo postavljanje na portal.

                    Na portalu je postavljen i priručnik za nastavnike pod istim nazivom kao i izvannastavna aktivnost Od bita do robota, naziv je osmislio nastavnik informatike Goran Mučnjak iz OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba, pa se svi zainteresirani mogu služiti njegovim sadržajem te razvijati digitalne kompetencije.

Projekt je predstavila voditeljica projekta profesorica Melita Schmitz iz OŠ Eugena Kumičića iz Slatine. 


KRALJEVICA

U sklopu projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF), koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 204.224,23 eura, od 14. do 19. lipnja 2014. godine održava se u Kraljevici škola informatike za najuspješnije učenike koji su sudjelovali u izvannastavnim aktivnostima Od bita do robota. 

Iz naše škole najuspješniji su bili Lovro Mužar, Borna Herceg, Borna Špoljar i Filip Lulić, učenici 5.a razreda. Oni su tijekom cijele školske godine pohađali izvanastavniu aktivnost - programiranje u programskom jeziku LOGO. U Kraljevici su prezentirali stečena znanja učenicima i učiteljima iz škola partnera u projektu ( OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb, OŠ Ivana Granđe, Soblinec, OŠ Eugena Kumičića, Slatina i Grafička škola iz Zagreba).

U Kraljevicu su s učenicima otputovali i članovi radne skupine u projektu, prof. informatike Željka Orčić i pedagoginja Lana Trojnar. 

 

 


Edukacije nastavnika

 

Počele edukacije nastavnika na području engleskog jezika i informatike za nastavnike partnerskih škola u projektu ICT4SCF

 

U sklopu projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF), koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 204.224,23 eura, u mjesecu ožujku 2014. godine  započele su se održavati edukacije iz engleskog jezika i informatike.

Cilj održavanja ove aktivnosti je obuka  nastavnika za uporabu e-learning portala. Nakon edukacije nastavnici koji nisu informatičari po struci znat će  postavljati materijale na  e-learning portal, koristiti web aplikacije te raditi nastavne jedinice u elektroničkom obliku.

Zagrebačka tvrtka Cognita specijalizirana je za e-learning, odnosno za organizaciju i izvođenje edukacije putem interneta. Njezini će stručnjaci održavati radionice iz informatike i engleskog jezika. Radionice iz engleskog jezika bit će održane u ukupnoj satnici 32 školska sata.

U sklopu projekta edukacije će pohađati ukupno 34 nastavnika iz 4 osnovne škole; Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine koja je nositelj projekta i iz zagrebačkih  škola koje su  partneri u projektu, Osnovna škola Dobriše Cesarića i Osnovna škola Otona Ivekovića iz te Osnovna škola Ivana Granđe iz Soblinca. Isti će nastavnici pohađati i radionice iz informatike, ali u dvostrukoj satnici, ukupno 64 školska sata.


 

Svijet informatičke i komunikacijske tehnologije na međunarodnom sajmu CeBIT 2014. u Hanoveru u Njemačkoj posjetio projekti tim projekta ICT4SCF

 

Od 10. do 14. ožujka 2014. u Hanoveru u Njemačkoj održava se međunarodni sajam CeBIT (Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation) koji je posjetio projektni tim projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost  (ICT4SCF) te samim time uspješno realizirao još jednu u nizu projektnih aktivnosti.

 

Naime, projektna aktivnost „Posjet CeBIT sajmu“ planirana je u sklopu projekta ICT4SCF koji se sufinancira sredstvima europske unije (vrijednost projekta 204.224,23 eura) iz Europskog socijalnog fonda pri Daljnjem razvoji i provedbi hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, a u svrhu razvoja novih informatičkih kurikula temeljenih na uspostavljanju novih ishoda učenja u nastavi informatike.

  

CeBIT je svjetski najveći i najvažniji sajam koji se održava svake godine na površini od 450000 kvadratnih metara koji posjeti oko 900000 posjetitelja. CeBIT je prvi puta održan davne 1970. godine u hali broj 1 koja je u to vrijeme bila najveća izložbena hala na svijetu, ali ne kao samostalan sajam već u sklopu hanoverskog sajma. Osamdesetih godina informatičke tehnologije i komunikacije razvijaju se nevjerojatnom brzinom te sajam 1986. godine postaje samostalna izložba.

U sklopu projekta ICT4SCF nabavit će se informatička oprema koja je potrebna za nastavni proces te za provođenje projektnih aktivnosti pa je projektni tim posjetio sajam u svrhu pronalaženja najboljih i primjerenih rješenja IT tehnologija.


 

Održana je prezentacija izvannastavne aktivnosti Od bita do robota u sklopu projekta ICT4SCF

Jedna od aktivnosti koja se provodi u OŠ Otona Ivekovića u sklopu  projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF) je prezentacija projektnih aktivnosti u svrhu motiviranja učenika za pohađanje izvannastavne aktivnosti Od bita do robota koju su 11. veljače 2014., održali zajedno članovi radne skupine projekta prof. matematike i informatike Željka Orčić i pedagodinja Lana Trojnar u prostorijama škole. Izvannastavna aktivnost LOGO predstavljena je učenicima petih razreda, a u predstavljanju aktivnosti sudjelovali su i razrednici prof. Karolina Antolić i prof. Nada Hrgović.

Projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 204.224,23 eura, a provodi ga pet projektnih partnera: OŠ E. Kumičića iz Slatine, OŠ D. Cesarića iz Zagreba, OŠ I. Granđe iz Soblinca kod Sesveta, OŠ O.  Ivekovića iz Zagreba i Grafička škola u Zagrebu iz Zagreba.

Nakon što im je predstavljen cijeli projekt od strane radne skupine, učenici su pokazali zainteresiranost i motiviranost za sadržaje programiranja koji će  putem izvannastavne aktivnost  Od bita do robota pohađati  2 sata tjedno.

 

 

 


 

 


Od teorije do prakse - projekti u OŠ Eugena Kumičića iz Slatine

Županijsko stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola Bjelovarsko-bilogorske županije održano je u petak, 10. siječnja 2014. u Daruvaru u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, a stručni skup su pozdravile ravnateljica škole Vesna Štefanac  i voditeljica županijskog stručnog vijeća Ivana Gregorić.

Jedna od tema je bila i povlačenje sredstava iz europskih fondova te je za tu temu bila pozvana gošća predavačica profesorica Melita Schmitz iz Osnovne škole Eugena Kumičića iz Slatine budući da je bila i jest voditeljica triju projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije.

Profesorica Schmitz predstavila je projekt Zajedničkom suradnjom osnovnih škola Slatine i Sigetvara do boljega znanja (L.E.C.S.S.) koji je završio sa provedbom 30.travnja 2011. godine u vrijednosti od 167.966,00 eura. Projekt je realiziran na komponenti II, IPA Pretpristupnog fonda: Prekogranični program Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

Projekt Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra  sufinancirat će se isto preko IPA Prekograničnog programa Mađarska –Hrvatska u vrijednosti od 230.272,10 eura s istim projektnim partnerom Osnovnom školom Tinodi Lantos iz Sigetvara.

Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost projekt je koji će se sufinancirati iz Europskog socijalnog fonda; Daljnji razvoj i provedba hrvatskog kvalifikacijskog okvira.  Ukupna vrijednosti projekta je 204.224,23 eura, a provest će ga pet projektnih partnera: OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba, OŠ Ivana Granđe iz Zagreba, OŠ Otona Ivekovića iz Zagreba i Grafička škola u Zagrebu iz Zagreba.

U sklopu programa Comenius provodi se projekt Plesni prijatelji u vrijednosti od 22.500,00 eura i projekt će realizirati pet projektnih partnera iz Turske, Bugarske, Poljske, Slovačke i Hrvatske.

Predstavljeni su projekti sufinancirani iz Zaklade Slagalica: Sport za sve (Sufinanciranje Zaklade Slagalica: 15.000,00 kuna)i Učenje, igra i zabava na svježem zraku (Sufinanciranje Zaklade Slagalica: 13.000,00 kuna).

Profesorica Schmitz sudionicima skupa predstavila je cjelokupnu problematiku u upravljanju projektnim ciklusom te ih uputila na sve relevantne institucije i organizacije koje otvaraju natječaje za neprofitne organizacije kao što su škole.

Srdačno se zahvaljujemo izdavačkoj kući „Alfa“ iz Zagreba koja je potpomogla organizaciju ovoga stručnoga skupa.

Melita Schmitz, prof., bipl. bibl. mentor

 

 


 

Studijsko putovanje u Finsku u sklopu ICT4SCF projekta

U sklopu projekta Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost otputovali smo 24. studenog 2013 g. u Helsinki, glavni grad Finske. Sa zagrebačkog aerodroma poletjeli smo za Beč u 8 sati, a točno u 9 sletjeli na bečki aerodrom. Avion smo pričekali nekih dva sata, i nekoliko minuta iza 14 sati sletjeli u Helsniki. Dočekao nas je vedar i sunčan dan. Ali i pomak vremena +1 sat u odnosu na Zagreb.

 

Helsinki, 25.11.2013.g.

Prvog dana posjetili smo gradsku knjižnicu čija nas je multifunkcionalnost oduševila. Knjižnica je osmišljena kao interaktivni prostor u kojem korisnici osim što čitaju i uče mogu organizirati događanja, forume, snimati glazbu, video te čak koristiti dio knjižnice kao poslovni prostor. I na posljetku odmarati se i zabavljati. Ugostio nas je g. Kari Lämsä.

Nakon toga posjetili smo Meetingpoint koji je u sklopu iste te knjižnice, ali se nalazi na drugoj lokaciji i omogućava malim poduzetnicima i početnicima u poslu ICT tehnologije održavanje besplatnih sastanaka i rad na atraktivnoj lokaciji u samom centru Helsinkija.

 

Helsinki City Library / Library 10,Elielinaukio 2 G, 00100 Helsinki
http://www.helmet.fi/en-US/Libraries_and_services/Library_10
The Finnish Society on Media Education http://en.mediakasvatus.fi/

Nakon toga obišli smo Gradski ured za obrazovanje gdje su nam prezentirane osnovne postavke finskog obrazovnog sustava, te smo kroz diskusiju mogli razmijeniti iskustva s gđom Hannom Björkman, voditeljicom međunarodnih odnosa.

Helsinki City Education Department / Hämeentie 11 A, 00530

 

Helsinki, 26.11.2013.g.

Posjetili smo Ministarstvo obrazovanja gdje nas je primio savjetnik ministra, g. Kangasniemi. Kroz prezentaciju i razgovor pokušao nam je odgovoriti na pitanje u čemu je tajna finskog obrazovnog sustava.

Nakon toga posjetili smo Mediacentar, jedinstvenu organizaciju čija je zadaća osposobljavanje učitelja za primjenu ICT-a u nastavi. ICT je u finskim školama integriran u gotovo sve predmete.

Na kraju zanimljivog dana ugostili su nas i lijepo primili djelatnici Veleposlanstva Republike Hrvatske i veleposlanik g. Krešimir Kopčić kojima svi zahvaljujemo na toplom i srdačnom dočeku.

 

Helsinki, 27.11.2013.g.

Kako finski obrazovni sutav funkcionira u praksi mogli smo vidjeti u ‘Havukoski’ školi, koja se ističe u primjeni informatičkih tehnologija u nastavi. Škola se nalazi u gradiću Vantaa koji je dio helsinškog šireg gradskog područja (konurbacije) gdje smo posjetili učitelje i gdje nam je bio prezentiran njihov rad s učenicima.

 

 

 

Helsinki, 28.11.2013.g.

Povratak kući započeli smo u ranim jutarnjim satima odlaskom iz hotela i putovanjem prema zračnoj luci koja se u Helsinkiju nalazi u obližnjem gradiću Vantaa. Let prema Munchenu gdje smo se ukrcali u drugi avion koji nas je dovezao do Zagreba. Let je bio ugodan i zanimljiv jer smo mogli vidjeti tlo ispod nas budući da nije bilo oblačno. Također smo zoru dočekali iznad oblaka i možete pogledati izlazak sunca.


 

Projekt ICT4SCF predstavljen na  roditeljskom sastanku petih razreda

 

U četvrtak,  19. prosinca 2013. godine, održan je  roditeljski sastanak petih razreda. Članice radne skupine u sklopu projekta Željka Orčić, prof. matematike i informatike i Lana Trojnar, pedagog upoznale su roditelje s projektom Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost.

 

Projekt je financiran iz pristupnog fonda Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 204.224,23 EURA, od kojih 193.829,22 EURA financira EU, a 10.395,01 EURA je vlastito financiranje.

Nositelj projekta je Osnovna škola Eugena Kumičića, Slatina, a projektni partneri su OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb, OŠ Ivana Granđe, Soblinec, Sesvete, OŠ Otona Ivekovića, Zagreb i Grafička škola u Zagrebu, Zagreb. Osnovni cilj projekta je omogućiti bolju inkluziju informatičkih kompetencija i digitalne pismenosti u četiri osnovne škole i jednoj srednjoj školi  te promovirati cjeloživotno učenje koristeći novorazvijeni e-portal te priručnike koje će u sklopu projekta biti napravljeni.

 


 

Održana radionica Ishodi učenja u sklopu IPA  projekta ICT4SCF

Jedna od aktivnosti u projektu Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost(ICT4SCF)  koji se provodi u OŠ Otona Ivekovića u  je radionica s temom Ishodi učenja koju je  7. studenog 2013., održao doc.dr.sc Krešimir Pavlina sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta s odsjeka za Informacijske i komunikacijske znanosti.

Projekt sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 204.224,23 eura, a provodi ga pet projektnih partnera: OŠ E. Kumičića iz Slatine, OŠ D. Cesarića iz Zagreba, OŠ I. Granđe iz Soblinca kod Sesveta,  Grafička škola u Zagrebu iz Zagreba i OŠ O.  Ivekovića iz Zagreba

Radionica je obuhvatila sadržaje o ishodima učenja te načinima strukturiranja kurikula temeljenih na ishodima učenja. Naime, tijekom projektnoga ciklusa će se razviti četiri nova kurikula u sklopu nastavnoga predmeta informatike koji će se realizirati u obliku izvannastavne aktivnosti, a sadržaji izvannastavne aktivnosti odredit će se temeljem analize rezultata upitnika koji su bili usmjereni prema učiteljima informatike, učenicima škola te poslodavcima koji su sudjelovali u anketi te njihovom viđenju koje informatičke kompetencije su potrebne za određena radna mjesta.


 

U ponedjeljak, 30. rujna 2013. godine u OŠ Eugena Kumičića u Slatini održana je početna konferencija projekta.  Na konferenciji su našu škole predstavljale ravnateljica Biserka Šćurić, pedagoginja Lana Trojnar i profesorica engleskog jezika Nada Ožvald Petković. Uz predstavnike naše škole na konferenciji su bili i naši partneri u projektu iz OŠ Dobriše Cesarića i Grafičke škole iz Zagreba, te  OŠ Ivana Granđe iz Soblinca.

Goste je uvodno pozdravila ravnateljica Božica Majhen, a sam projekt je predstavila voditeljica projekta Melita Schmitz. Kratkim govorom prisutne su pozdravili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Miroslav Venus.


 

Prezentacija projekta Učiteljskom vijeću

    

Naša je škola zajedno s još četiri škole partner

OŠ Eugena Kumičića iz Slatine u IPA projektu.


 

Ove školske godine u našoj školi provodi se projekt

„Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost“.

 

 

 

 

 

Ciljevi projekta su: kreiranje novog kurikuluma predmeta informatike temeljenog na ishodima učenja i promicanje cjeloživotnog učenja.

Ishodi učenja podrazumijevaju stvarne potrebe za znanjima i vještinama u radu i/ili svakodnevnom životu odrasle osobe.

Cjeloživotno učenje proizlazi iz činjenice da tehnologije danas napreduju tolikom brzinom da svaka osoba koja želi biti/ostati konkurentna na tržištu rada nikad ne smije prestati učiti.

U projektu sudjeluje pet škola u Hrvatskoj: OŠ Eugena Kumičića, Slatina; OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb; OŠ Ivana Granđe, Soblinec, Sesvete; Grafička škola, Zagreb; OŠ Otona Ivekovića, Zagreb.

Projekt se najvećim dijelom (95%) financira iz predpristupnih fondova Europske unije (IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala). Vrijednost projekta je 204.224,23 eura (nešto više od 1.500.000,00 kuna).

Eksperimentalni program informatike provodit će se kao izvannastavna aktivnost koju će voditi prof. Željka Orčić.

Više o projektu možete vidjeti na linku .


CMS za škole logo
Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb / Stjepana Pasanca b.b., HR-10090 Zagreb / os-oivekovica-zg.skole.hr / ured@os-oivekovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju