preskoči na sadržaj

Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb

O volontiranju u našoj školi…

Godine 2013. donesen je Zakon o volontiranju. Njime su regulirani osnovni pojmovi vezani za volontiranje, temeljna načela volontiranja, vrijednosti volontiranja, uvjeti volontiranja i sklapanja ugovora o volontiranju, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja, izdavanje potvrde o volontiranju i stečenim kompetencijama itd.

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge i aktivnosti za dobrobit druge osobe i zajedničku dobrobit, a obavljaju ih osobe predviđene Zakonom bez postojanja uvjeta isplate, novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volonter može biti svaka poslovno sposobna osoba. Mladi u dobi od 15 do 18 godina trebaju imati suglasnost roditelja , a djeca  u dobi do 15 godina mogu sudjelovati u aktivnostima koje potiču odgoj za volontiranje. Za djecu dobi do 15 godina organizator volontiranja može biti samo odgojno obrazovna ustanova, ustanova socijalne skrbi ili dr. pravna osoba koja organizira volontiranje u odgojno obrazovne svrhe.

Zašto odgoj za volontiranje u osnovnim školama…

„ Vjeruj sebi. Najjednostavnija pitanja ujedno su i najteža: tko sam? Gdje mi je dom? Kamo idem? Što radim? Razmisli o tome ponekad i gledaj kako se odgovori mijenjaju“

Richard Bach

Pored temeljnih ljudskih potreba  kao što je potreba za hranom i sigurnošću čovjek ima psihološke i socijalne potrebe koje može zadovoljiti jedino u komunikaciji (interakciji) s drugim ljudima.

Način na koje te potrebe zadovoljava tijekom svog djetinjstva i mladosti najvećim dijelom utječu na formiranje njegovog karaktera i osobnosti kao odrasle osobe.

Brojna istraživanja su pokazala da odgoj za volontiranje i volontiranje pomažu osobi u razvoju različitih aktivnosti i interesa, jačanju samopouzdanja i sigurnosti, razvijanju komunikacijskih i socijalnih vještina, razvoju vlastitog identiteta i osjećaja neovisnost, razvoju poštovanja drugih,uključivanju u zajednicu i da donose brojne druge pozitivne promjene.

Od 2015. godine naša škola  u okviru izvannastavnih aktivnosti ima volonterski klub.  Svake školske godine volonterski klub prema interesima učenika i potrebama zajednice organizira tijekom školske godine nekoliko volonterskih aktivnosti u kojima sudjeluje znatan broj učenika.

 

Kroz slike vam donosimo pregled nekih volonterskih akcija…

Internet security ( aktivnost koju učenici viših razreda provode za učenike 4. ih razreda o dobrim i lošim stranama interneta)

Izrada novogodišnjih ukrasa za Centar za rehabilitaciju sv. Filip i Jakov


Školsko igralište uredi ti super ćeš se zabaviti !

Predavanje volonterske udruge DUH za učenike

Volonterska akcija „Svi zajedno za bolje sutra“. Podjela poruka tolerancije građanima na željezničkoj stanici Kustošija

Radionica o volontiranju u četvrtim razredima


Posjeta azilu za nezbrinute životinje Dumovec u sklopu volonterske akcije

 „ Pomozimo psima oni su radost svima“

Posjeta volonterskom klubu u Školi za medicinske sestre Vrapče


Volonterski klub

CMS za škole logo
Osnovna škola Otona Ivekovića Zagreb / Stjepana Pasanca b.b., HR-10090 Zagreb / os-oivekovica-zg.skole.hr / ured@os-oivekovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju